Betong – en spännande utveckling
Betongens miljöpåverkan beror till stor del på att det är ett så användbart material. Betong är starkt och mångsidigt, vilket gör att det används i alla typer av konstruktioner. De stora volymerna bidrar till de stora koldioxidutsläppen. Räknat per viktenhet har betong ett jämförbart klimatavtryck med andra vanliga byggmaterial.
I Husbyggaren nr 2024:2 skrivs att klimatförbättrad betong inte är en nyhet längre. En traditionell betong består till cirka 15 volymprocent av cement – trots det står cementen för drygt 90 procent av betongens klimatavtryck. Användning av alternativa bindemedel som slagg och flygaska har cementlika egenskaper men har lägre klimatavtryck. Slagg är en restprodukt vid tillverkning av stål och flygaska en produkt från kolkraftverken. Då såväl ståltillverkning som kolkraftverk ställer om sin verksamhet till mer klimatvänlig, söker forskare efter andra bindemedel. Vulkaniska aska finns tillgängligt i stora volymer och även lera undersöks som en möjlig komponent. Utvecklingen av klimatförbättrad betong får inte ske på bekostnad av materialets livslängd.
Ett stort utvecklingsarbete pågår och forskare över hela världen arbetar med att hitta nya material och lösningar som är bättre för miljön. Ny forskning vid Lunds Tekniska Högskola visar att plattor till husgrunder kan byggas med betongtyper med uppemot 60 procent lägre bindemedelsinnehåll än vad som är vanligt idag. Moderna husgrunder byggs ofta med betong i kvalitetsklass C20 eller högre. Husgrunderna har en kraftig överkapacitet med onödiga koldioxidutsläpp och slöseri med den energi som används för att tillverka cement. I konstruktioner som är skyddade från regn och frost finns det goda möjligheter att introducera betongsorter med väsentligt reducerad halter av bindemedel. Forskningens inriktning är att utveckla betongtyper med låg bindemedelshalt utan att den nya betongtyperna medför nackdelar som längre produktionstid och högre kostnader.
Forskare från Chalmers har tagit fram en metod för att skala upp teknik med textilarmerad betong. Forskarna konstaterar att väldigt mycket av den betong vi använder idag har funktionen av ett skyddande lager för att förhindra att stålarmeringen rostar. Om vi istället kan använda textilarmering kan vi minska cementåtgången och dessutom använda mindre betongmängder och därmed minska klimatpåverkan.