EU:s mål är att vara klimatneutralt senast år 2050
EU:s medlemsländer har enats om att senast 2030 ska alla nya byggnader ha nollutsläpp av växthusgaser och senast 2050 ska alla byggnader vara klimatneutrala. De nya miniminivåer för energiprestanda ska även gälla det befintliga byggnadsbeståndet. Kraven ska uppnås genom renovering särskilt av byggnader med hög energiförbrukning.
En nollemissionsbyggnad definieras enligt förslaget som en byggnad med mycket god energiprestanda och mycket lågt energibehov.
Den låga mängden energi som krävs ska komma från produktion av:
– förnybar energi på plats,
-förnybar energi från en lokal energigemenskap eller genom
-lokalt producerad förnybar fjärrvärme/fjärrkyla.
Offentliga byggnader och byggnader som inte är bostäder ska vara klimatneutrala 2027. Alla nya bostäder ska vara klimatneutrala 2030.
Förslaget påskyndar en omställning till en mer hållbar förvaltning. Bedömare anser att cirka 80 procent av det totala byggnadsbeståndet behöver genomgå en renovering innan år 2050 och minst 15 procent av beståndet till år 2030.
De bolag som ställer om tidigt kommer att ha en konkurrensfördel. En satsning på fastighetens klimatskal ökar fastighetens värde och sänker de löpande kostnaderna. En välisolerad fasad kan sänka fastighetens driftskostnad med 30 procent. Det finns risk för överhettning i renoveringsbranschen.