Sök

Morneon Fasad

Fasadrenovering och takomläggning i Skåne

Fasadrenovering på Värnhemstorget i Malmö

2 augusti, 2020

Vid Värnhemstorget ligger ett tolvvåningshus som i folkmun kallas ”AG-Favörhuset” efter en butik som tidigare fanns där (ännu tidigare har EPA-varuhuset varit hyresgäst). Fastigheten är en välkänd siluett då en stor mängd människor dagligen passerar torget, som är en knutpunkt för såväl biltrafik som lokala och regionala bussar. Värnhemstorgets bebyggelse är i övrigt i en annan skala med flera kända arkitekter representerade. Själva torget renoverades för ett 20-tal år sedan.

Häggen är en fastighet som byggdes 1960 med en lägenhetsyta på 18.232 kvadratmeter och en 8.618 kvadratmeters yta för lokaler. Utmed torget har fastigheten 12 våningar och rymmer framförallt bostäder men även lokaler – inte minst stora affärslokaler i bottenvåningen. Längs Sallerupvägen, Zenithgatan och Grangatan rymmer kvarteret framför allt verksamheter.

Sedan 2012 har Morneon Fasad jobbat på att hitta ett sätt att renovera höghuset på Värnhemstorget i Malmö. Efter sommaren 2020 startade vi projektet. Vi gjorde denna videon innan start av projektet.

Projektet är i fullgång och kommer på gå i 18 månader.

I förarbetet har flera provväggar byggts och presenterats.

Tegel från gavlarna kommer i den utsträckningen vi finner köpare återvinnas och rensas till nya fasader, mer parten av teglet från den första gavel ska till ett fasadrenoverings företag i Göteborg.

I början av november fick arbetsplatsen besök av Mohammad Kahangi och Miklos Molnar från LTH på byggnadsställningen diskuterades byggnadsteknik och hur moderna (1960-tal) fasader fungerar i praktiken.
Den nya fasaden anländer till Malmö. Skärmteglet är producerat utanför Dresden Tyskland och kommer från materialleverantörer Argeton. Teglet har projekt unika glasyrer för detta projektet. Flera unika extruderingsverktyg har tillverkats för att få exakt rätt höjder på teglet. Noggrannheten i detta projekt är extrem den nya fasaden är projekterats och utförts med en decimal och en millimeter.
En jätte kul detalj är att den gamla fasaden har återbrukats. Tegel har skickats ut i hela Sverige majoriteten har gått till Göteborg och företaget Murbiten. Extra kul var det att hjälpa en familj som ville bygga till sen villa där befintlig fasad var av Helsinborgstegel de hade letat i 15 år efter ett större parti. Vi på Morneon Fasad har fått en nytändning gällande återbruk och funderar nu hur vi kan implementera det i andra projekt.

Mer information av projektet kommer fortlöpande postas i detta inlägg.

Läs mer

Vill du veta mer om vårt arbete med balkong- och fasadrenovering? Läs mer om våra tjänster, eller se fler av våra referensprojekt i bloggen.